Zdrowe odżywianie ZdroweForum.pl
Zdrowe odżywianie, zdrowe podejście do życia - pogadajmy o tym ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Gotowe mieszanki przyprawowe (Vegeta itp)
Autor Wiadomość
bietolka
Czasem bywa



Dołączyła: 12 Mar 2010
Posty: 41
Wysłany: 2010-06-07, 22:35   Gotowe mieszanki przyprawowe (Vegeta itp)

Od razu mówię, że lubię i korzystam z takich przypraw w zasadzie do wszystkiego :D No i zaczęłam się zastanawiać, czy to jest zdrowe? Co prawda teraz jestem fanką Vegety Natur (szczególnie do kefiru i twarożku i tostów i zapiekanek), więc znacznie lepiej, ale i tak się zastanawiam, jak to z takimi rzeczami jest. Stosujecie?
 
 
Reklama


Wysłany:    Najtańsze lekarstwa w Polsce



 
 
Ania14 
Częsty gość



Dołączyła: 23 Lut 2010
Posty: 73
Wysłany: 2010-06-09, 11:41   

ja lata używałam vegety, dopóki się nie dowiedziałam jaki ma skład, teraz zaczęłam używać Vegety Natur i na nowo cieszę się smakiem przyprawy!
 
 
bietolka 
Czasem bywa



Dołączyła: 12 Mar 2010
Posty: 41
Wysłany: 2010-06-11, 14:21   

Ania14 napisał/a:
ja lata używałam vegety, dopóki się nie dowiedziałam jaki ma skład, teraz zaczęłam używać Vegety Natur i na nowo cieszę się smakiem przyprawy!


A czym się różni Natur od zwykłej vegety? W ogóle taka zwykła vegeta chyba nie jest aż taka zła? Jak ja ją zamiast soli używałam i juz więcej soli nie dodawałam.. No chyba że jakieś wzmacniacze smaku.
 
 
foliufka 
Świeżak :)




Dołączyła: 29 Kwi 2009
Posty: 10
Wysłany: 2010-06-20, 21:00   

hej! znalazłam na stronce Vegety info na temat składu tej Vegety Natur, więc wklejam:

Vegeta Natur: Ta innowacja w dodatkach do dań jest całkowicie zgodna z najnowszymi trendami zdrowego żywienia. Została skomponowana naturalnie, z warzyw dojrzałych w słońcu i bez żadnych dodatków. Jej zalety to:

* brak wzmacniaczy smaku i
* brak dodatkowych aromatów i barwników.

Vegeta Natur to prawdziwe bogactwo naturalnych smaków i zapachów.

Czy wiesz, że do jednego opakowania Vegety Natur użyliśmy aż 450g starannie wyselekcjonowanych świeżych warzyw? Vegeta Natur zawiera 9 różnych warzyw i jest całkowicie naturalna, bez sztucznych dodatków. Zgodnie z tradycją pierwszej Vegety stworzonej w 1959 roku, Vegeta Natur ma rozpoznawalny smak Vegety. Do tego połączyła w sobie naturalny aromat warzyw, jednocześnie nie dominując w potrawie, lecz wydobywając i uzupełniając jej własny smak.
 
 
zxcvzxcv1 
Świeżak :)



Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-12-09, 12:48   

Cytat:
* brak wzmacniaczy smaku i
* brak dodatkowych aromatów i barwników.


ZWYCZAJNE KŁAMSTWO!!!!!!
Jednym ze składników vegety natur jest ekstrakt drożdżowy.

Firma AGNEX:
Cytat:
Ekstrakt drożdżowy - substancja aromatyzująca i wzmacniająca smak


Firma Hortimex:
Cytat:
EKSTRAKT DROŻDŻOWY

Funkcja technologiczna: WZMACNIACZ SMAKU, DODATEK AROMATYZUJĄCY



Poniżej dwa linki do stron firm które zajmują się dystrybucją dodatków do żywności
http://www.agnex.polish.ru/pl.html
http://www.hortimex.com.pl/?art=434
 
 
Kiax 
Stały bywalec
Pasjonat Żywienia




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2010
Posty: 118
Skąd: Wodzisław Śląśki
Wysłany: 2010-12-09, 14:26   

Ja osobiście nie stosuję i nie polecam nikomu :)
Już lepiej kupić zwykłe suszone przyprawy.warzywa, dodać kilka i smak będzie równie dobry :D

No chyba, że lubicie zajadać się glutaminianem sodu (E627), inozynianem sodu (E631) itd, które mają ujemny wpływ na nasz orgaznim ^^

Po za tym ilość soli która tam występuje, ogranicza nas.
a co jeśli chcemy zrobić potrawę z innym dodatkiem zamiast niej ?

nie wspomnę już o takich bombach chemicznych jak kostki rosołowe itp. ale to inna bajka :)

p.s. ostatnie reklamy w których mówią, iż pieczeń bez kostki pieczeniowej się nie uda, są bardzo prymitywne... sam pomysł takowych kostek też... widać zmanipulować można społeczeństwo.


@zxcvzxcv1
edit:
zagłębiając się w temat, pozostało mi się zgodzić ^^
_________________

Ostatnio zmieniony przez Kiax 2010-12-10, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Domator 
Świeżak :)



Dołączyła: 22 Cze 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-12-09, 15:43   

Dużo zdrowiej będzie kupić suszone zioła, myślę, że można je dostać na każdym targu czy rynku. Nie dosyć, że na pewno nie mają w sobie żadnej chemii, to można samemu stworzyć mieszankę, która najlepiej nam pasuje.
 
 
zxcvzxcv1 
Świeżak :)



Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-12-09, 16:13   

Cytat:
ekstrakt drożdżowy jest bezpieczny :) więc można im to wybaczyć


Na skalę przemysłową glutaminian sodu jest otrzymywany właśnie z ekstraktu drożdżowego.
Może ekstrakt drożdżowy nie jest, a może jest szkodliwy nie dotarłem do jakichś badań. Podchodzę do niego z dużym dystansem. Jeżeli ktoś godzi się na to żeby firma go okłamywała mówiąc że nie ma tam wzmacniaczy smaku, podczas gdy faktycznie w przyprawie jest wzmacniacz smaku to jest to indywidualna sprawa każdego z osobna. Skoro firma kłamie już na samym początku to moim zdaniem należy omijać ją z daleka lub też produkt co do którego są wątpliwości.

Cytat:
Dużo zdrowiej będzie kupić suszone zioła, myślę, że można je dostać na każdym targu czy rynku. Nie dosyć, że na pewno nie mają w sobie żadnej chemii, to można samemu stworzyć mieszankę, która najlepiej nam pasuje.

Wypowiedź Domatora popieram w stu procentach. Można by jeszcze zasadzić sobie jakieś ziółka na parapecie jeśli nie ma się ogródka lub działki.
 
 
Kiax 
Stały bywalec
Pasjonat Żywienia




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2010
Posty: 118
Skąd: Wodzisław Śląśki
Wysłany: 2010-12-09, 23:54   

Poszukałem trochę ^^ kwas solny, wodorotlenek sodowy :P widać nie szczędzą na środkach :)

Poniżej część informacji patentowej, nt otrzymywania ekstraktu drożdżowego
Sposób otrzymywania ekstraktów drożdżowych, znamienny tym, że zawiesinę drożdży o
zawartości suchej substancji 5-15% wagowych i pH = 6-8 ustalonym korzystnie za pomocą
10-30%-owego roztworu wodorotlenku sodowego, poddaje się, po ogrzaniu w trakcie mieszania
do temperatury 30-55°C, reakcji zymolizy za pomocą preparatu ciekłych lizoenzymów Streptomyces sp. 1228 stosowanego w takiej ilości, aby na 1 g suchej substancji drożdży przypadało 800-2000
jednostek aktywności litycznej preparatu lizoenzymów, w trakcie intensywnego mieszania wciągu
6-8 godzin, po czym mieszaninę reakcyjną ogrzewa się do temperatury 60-100°C w ciągu 5-15
minut i następnie schładza się do temperatury 5-20°C i z tak otrzymanego surowego zymolizatu
drożdżowego odwirowuje się w temperaturze 0-15°C nierozłożoną część drożdży, którą po trzyk¬
rotnym przemyciu wodą, poddaje się ponownie odwirowaniu w temperaturze 0-15°C a odwiro¬
waną pozostałość, po wyługowaniu, odwirowaniu od części nierozpuszczalnej i zakwaszeniu do
pH = 5-7 korzystnie stężonym kwasem solnym łączy się z ciekłymi esktraktami drożdżowymi po
obydwu procesach wirowania, zatęża do uzyskania stężenia suchej substancji 30-40% wagowych, a
następnie suszy do uzyskania zawartości suchej substancji 95% wagowych, przy czym proces
ługowania odwirowanego osadu nierozpuszczalnej części drożdży prowadzi się przy pH= 10-12
ustalonym korzystnie za pomocą 10-30%-owego roztworu ługu sodowego w temperaturze
30-55°C wciągu 10-25 minut po uprzednim rozprowadzeniu w wodzie przy zachowaniu stosunku
objętościowego 1 część objętościowa wody na 0,5-1,5 części objętościowej osadu.



i na dobitkę ;)

http://www.organicconsume...atural32905.cfm

widać za granicą to już przerabiali :)
nic tylko się muszę wycofać ze słów poprzednich ^^



edit: reasumując artykuł.

Wszystko co naturalne jest naturalne w swojej postaci.
Trzeba wziąć pod uwagę obróbkę jakiej poddaje się surowce, gdyż już np. ich ekstrakty nie są naturalne, a stężenie różnych substancji w nich występujących (w przykładzie - glutaminian sodu) może być szkodliwe. (czyt. jest szkodliwe)


Na innej stronie wspominają o badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, wyszło, że ekstrakt drożdżowy może przyczyniać się do powstawania raka piersi, wpływać na kurczenie się komórek mózgowych ? powodować raka

http://www.justanswer.com...-harmful-to-our


Oczywiście FDA (Food and Drug Administration) twierdzi, iż spożywane w normalnej dziennej dawce, są nieszkodliwe. Stąd też są dopuszczone do produkcji.

Można to porównać do legalizacji narkotyków, małe dawki nie szkodzą :)

Problem w tym, iż biorąc narkotyki jesteś świadomy tego co robisz, tu jednak jesteśmy skazani na regulacje prawne... i "uczciwość" producentów
_________________

 
 
 
Mirann 
Częsty gość
:-)




Dołączyła: 29 Lis 2010
Posty: 86
Skąd: wlkp
Wysłany: 2011-01-06, 11:01   

wszyscy takowych pewnie używają... wszędzie jest chemia i w tym pewnie też... no ale czym przyprawiać mięso?
 
 
 
kikimora 
Częsty gość
Histeria



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 19 Sie 2010
Posty: 50
Skąd: Nigdzie
Wysłany: 2011-01-08, 15:10   

Podsunę pomysł: może solą? Do tego czosnek, zioła, pieprz lub pieprz ziołowy i mamy pyszne mięsko. Produkcja takich przypraw jak vegeta, kostek rosołowych i innych tego typu uważam za zamach na normalne funkcjonowanie człowieka. Już i tak żywność dostępna w sklepach jest pełna chemii, nie ma co dodatkowo się tym faszerować.
 
 
 
Kiax 
Stały bywalec
Pasjonat Żywienia




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2010
Posty: 118
Skąd: Wodzisław Śląśki
Wysłany: 2011-01-08, 21:15   

vegeta itp to żywność wygodna, dla leniwych ;)
_________________

 
 
 
nie_swiety 
Stały bywalec




Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 109
Wysłany: 2011-01-10, 21:19   

Ja tam zawsze sypie sól albo majeranek i jest dobrze :)
 
 
sadzonka 
Świeżak :)



Dołączyła: 31 Paź 2010
Posty: 16
Wysłany: 2011-02-27, 20:02   

z mieszanek używam czubrzycy.do pomidorów,twarożków, sałatek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 13