hej
jestem na diecie proteinowej już 4 dzień ale chyba mam popsuta wagę bo raz pokazuje że schudłam a raz że prezytyłam wiec nie mogę opowiedzieć o efektach...jednakże nurtuje mnie jedno pytanie...czy można pić mleko? tzn ja jestem fanem kawy (szaleje za nią) ale z mlekiem i do tej pory dolewałąm do kawy mleka 3,2% czy to oznacza że skopałam całą diete? mozę dlatego waga nie idzie w dół...moze to nie wina Wagi -urzadzenia? matko już sie boje... czy jeśli zepsułam diete to czy moge zacząć od poczatku z mlekiem 0% od jutra bez żadnych konsekwencji?
Myślę, że taki dodatek do kawy napewno nic nie zepsuł, fakt pij mleko możliwie najchudsze ale taka ilość jak do kawy nie mogła nic popsuć, a i najlepiej kup nową wagę bo napewno szwankuje na początku tej diety napewno ładnie się chudnie nawet po 4 dniach...
podobno dieta proteinowa działa cuda. sama osobiscie jej nie próbowałam, ale znajoma schudła na niej przez 2 tyg 8 kg, więc suuuuper. teraz można kupić książkę, bodajże "jak szybko schudnąć", podobno jest rewelacyjna.
Chyba chodzi o książkę <nie potrafię schudnąć> Tam jest opisane to samo co zamieściła nam Madziuszka tyko jest więcej szczegółów i różnych ciekawostek. Ja schudłam na niej w mig również 8 kilo i utrzymywałam 3 miesiące. Potem zaprzestałam ale jest dobra, bo waga przez moje złe nawyki wróciła dopiero po ponad pół roku...
[ Dodano: 2010-03-29, 10:56 ]
Sama chyba naprawdę do niej wrócę. Postanowiłam od tego tygodnia włączać jak najwięcej białka w diecie ale śniadanie robię węglowodanowe, bo owoce pozwalają mi zaspokoić troszkę chęć na słodycze...
Wysłany: 2010-04-07, 12:03 ktoś tu jeszcze zaglada?
Witam! tak sobie czytam wszystko co tu macie i zastanawiam sie czy wkoncu udalo sie dziewczynom z samego poczatku tematu osiagnac cel bo juz troche czasu minelo
Witam,
jestem na proteinach dopiero 1 dzien.... zobaczymy jak to bedzie po 5 dniu, czy rzeczywiscie efekty beda takie jak obiecują...
Powodzenia wszystkim.
Ja także jestem na proteinowej. Dzisiaj 12 dzień. Piję kawę z tłustą smietanką i to 3-4 dziennie..
Jogurt z otrębami jest dobry i na śniadanie i na kolację. Otręby powodują zaparcia. Dobrym sposobem na tę "dolegliwośc" jest wypicie przegotowanej szklanki wody na czczo ( ja tak robię)
Przez 11 dni schudłam równe 5 kg
Powodzenia!
Kategorie produktów w fazie ataku
1. Chude mięsa
Wołowina (unikamy antrykotu i rozbratla - są zbyt obtłuszczone), cielęcina (kotlety z kością jedynie po usunięciu tłuszczu), konina (wszystko oprócz łaty), wieprzowina i jagnięcina są zabronione.
2. Podroby
Wątroba cielęca, wołowa, wątróbki z drobiu i ozór. Unikamy tłustych części.
3. Ryby
Sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus i inne białe i chude ryby, ryby wędzone, ryby w konserwach (wyłącznie w sosie własnym).
4. Owoce morza
Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, gambasy, kraby, homary, ostrygi.
5. Drób
Z tej kategorii zabronie są ptaki o płaskich dziobach takie jak kaczki i gęsi. Pozostałe ptactwo jest dozwolone (warunkiem jest spożycie bez skóry). Najpopulrniejszym przedstawicielem tej grupy jest oczywiście kurczak.
6. Chude wędliny
Są to produkty o niskiej zawartości tłuszczu (max 4%). Prawdziwa szynka, golonka, szynka wędzona są niestety zabronione w pierwszej fazie diety proteinowej.
7. Jaja
Tej kategorii produktów chyba nie trzeba przedstawiać. Dozwolone są produkty jajeczne w każdej postaci. Uważać muszą jedynie osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu.
8. Chudy nabiał
Jogurty, twarożki (bez tłuszczu), serki homogenizowane. Produkty o smakach owocowych są dozwolone, jednak w umiarkowanych ilościach (max dwa razy dziennie).
9. Płyny
Ta kategoria jest jedyną obowiązkową dla każdej osoby przystępującej do kuracji odchudzającej. Należy spożywać minimum 1,5l płynów w dowolnej postaci (woda, kawa, herbata, napoje) diennie.
10. Środki dodatkowe
Chude mleko, słodzik (cukier jest zabroniony), ocet, tymianek, zioła, czosnek, pietruszka, cebula, szczypiorek. Przyprawy są jak najbardziej polecane (wzmacniają uczucie sytości).
Warzywa zabronione i dozwolone w fazie naprzemiennej
Warzywa dozwolone
Pomidory, ogórki, szpinak, rzodkiewki, pory, szparagi, zielona fasolka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, boćwina, bakłażany, cukinia, papryka, marchew i buraki (w umiarkowanych ilościach).
Warzywa zbronione
Kartofle, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, bób, soczewica, fasola, karczochy.
Z tego co ja czytałam to wksiążce znajdują sie wyzej wymienione skladniki
W necie pojawil sie wymyslny szejk o ktorym ani slowa w ksiazce.
Protal 3 - faza utrwalenia
Jest to najważniejszy etap diety, który pozwoli utrzymać osiągniętą wagę. W tym czasie utrwalamy dobre nawyki żywieniowe bez ryzyka wystąpienia efektu jo-jo. Faza powinna trwać proporcjonalnie do ilości zrzuconych kilogramów (10 dni na każdy kilogram wagi). Menu można wzbogacić o następujące produkty: pełnoziarnisty chleb (do 2 kromek dziennie), ser (do kilku plasterków dziennie), makaron, ryż i ziemniaki (jeden z trzech wymienionych produktów 2 razy w tygodniu), pieczeń z polędwicy wieprzowej oraz owoce bez dużej zawartości cukru (unikajmy winogron, bananów oraz czereśni). Dwa razy w tygodniu można urządzić sobie pełen obiad z przystawką, daniem głównym i kieliszkiem czerwonego wina, jednak potem należy na 1 dzień powrócić do pierwszej fazy diety.
Protal 4 - faza ostatecznej stabilizcji
Na tym etapie cieszymy się już pewnie nową, idealną sylwetką. Aby jej jednak nie stracić, raz w tygodniu powracajmy do menu z fazy ataku. Pijmy wtedy 2 litry wody dziennie i proteinowy koktajl. W ciągu pozostałych dni nie zapominamy o śniadaniach bogatych w nabiał (jajka, twaróg, jogurty czy maślanka z otrębami). Do kawy i herbaty nie dodawajmy cukru. Nie sięgajmy także po słodycze - od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na ciasteczka owsiane. Oprócz tego możemy spożywać dowolne produkty i jeść „normalnie”.
Otręby sa zalecane bo:
Otręby owsiane zawierają witaminy z grupy A i E, makro- i mikroelementy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz magnez. Z dietetycznego punktu widzenia największą zaletą otrąb jest duża zawartość błonnika, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, dlatego też nie powoduje tycia a znacznie ułatwia pracę układu pokarmowego. Otręby pomagają także w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.
Otręby pszenne, obok wszystkich wymienionych zalet, absorbują z organizmu substancje szkodliwe i wspomagają ich wydalanie, zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego, przeciwdziałają rakowi sutka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum