Dieta śródziemnomorska jest powszechnie uznawaną za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Jest też obecnie najchętniej zalecana przez Ministerstwo Zdrowia.
Stosując dietę śródziemnomorską spożywa się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa i sfermentowanych produktów nabiałowych (np. jogurty) - ograniczamy za to produkty zwierzęce (mięsa - wieprzowine wykluczamy całą, jaja), a także tłuszcz i słodycze. Potrawy urozmaicamy dużą ilością czosnku i cebuli. Do sałatek, surówek, zup i sosów - dodajemy oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Stosując dietę śródziemnomorską jemy 5 posiłków dziennie (najlepiej ok. 1200kcal).
Czy warto? Śródziemnomorski styl odżywiania daje nam duże ilości błonnika, witaminę C, mikro- i makroelementy a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie kasz (gryczana, jęczmienna, owsiana, itp.) lub chleba z pełnymi ziarnamidostarcza też, oprócz błonnika, białek roślinnych i cennych witamin z grupy B. Zmiejsza się ilość spożytych kalorii z tłuszczu zwierzęcego, czyli nasyconych kwasów tłuszczowych (które nota bene blokują działanie witaminy C). Wiedzmy, że miażdżyca tętnic 25-letniego Polaka potrafi być większa, niż u 65letniego Greka - dieta śródziemnomorska pomaga zahamować miażdżycę i chroni przed chorobami krążenia a przede wszystkim przed ryzykiem zawału serca. Duże ilości pełnowartościowego białka, nienasyconych tłuszczy omega-3 i omega-6, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i wapnia będą miały duży wpływ na zachowanie przez nas kondycji fizycznej.
Naszej swojskiej krajowej diecie bardzo daleko do diety z nad Morza Śródziemnego. Dziwny troche jest fakt niskiej popularności tego sposobu odżywiania (bo jest to raczej trwały sposób odżywiania) - przecież u włochów, greków, francuzów czy hiszpanów występowanie zawałów serca, udarów mózgu czy nowotworów jest znacznie mniejsze niż u nas.
Owoce, warzywa, oliwka, ryby i pieczywo - prawdziwe, nie biały chlebek z rafinowanej mąki. A u nas co? Goloneczki, schabowe smażone w głębokim tłuszczu, flaczki i wszystko obtoczone w tłuszczu, do tego kartofle i bułki.
Wraz z żoną od dłuższego czasu stosujemy śródziemnomorski styl żywienia i muszę powiedzieć, że ze wstrętem patrzę wstecz czasu, gdy odżywiałem się jak typowy polak... Naprawde polecam rozważenie takiej opcji!
Pozdrawiam
Zgadzam się całkowicie - ja osobiście zapożyczam bardzo dużo z diety śródziemnomorskiej i myślę, że dużo osób zdaje sobie sprawę z jej dobroczynnego działania. Jadłospin śródziemnomorski jest nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny - fakt, faktem troche trudny do utrzymania w zime - ale na lato nic lepszego
Mam nadzieje, że ten styl odżywiania będzie sobie zjednywał coraz więcej "wyznawców"
Jack podaj jakieś ulubione potrawy swoje. Na forum jest miejsce do umieszczania przepisów. Bardzo lubię tą kuchnię ale znam głównie te "komercyjne" i powszechnie znane potrawy takiej jak sałatka grecka
Proszę bardzo, polecam bardzo potrawę kuchni włoskiej - Vitello tonnato, jedną z moich ulubionych. Przepis podejrzany u żony (sam nie potrafię takich cudów robić)
A ja trochę poszperałam po sieci i znalazłam bardzo fajne i proste w przyrządzeniu przepisy rodem z Hiszpanii i Grecji, zapowiada to się naprawdę super!!!
Stosowanie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca ma szerokie poparcie wśród lekarzy. Dieta śródziemnomorska znajduje także zastosowanie w terapii nadciśnienia tętniczego (badanie DASH).
Wszystko o.k tylko troche droga ta dieta nie mowiac juz o stylu zycia. A ile sie trzeba nabiegac za produktami.To jest super jedzenie w polsce podawane raczej na imprezach lub w restauracjach, zazdroszcze tym ktorych na to stac i maja czas sie temu poswiecic! gdybym mogła tylko to bym jadła
To nie prawda - nikt nie każe ci przecież jeść krewetek, kalmarów czy drogich ryb. Tu chodzi raczej w ograniczenie tłuszczu zwierzęcego dla oliwy z oliwek (zawierającej bezcenne omega3) oraz warzyw
Bardzo zdrowe i bardzo niedoceniane podejście do życia. Naprawdę polecam pojechać w rejon basenu morzą Śródziemnomorskiego by zobaczyć jak zdrowo wyglądają tam ludzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum