5-6 posilkow , co 2-3 godziny , nie za duzych ,zbilansowanych , czyli odpowiednio weglowodany , bialko , tluszcze
przy takim ukladzie metabolizm ladnie przyspiesza i latwiej palic niechciany tluszcz zalegajacy tu i tam
Ja też tak uważam - najlepiej jeść często i mniej, niż napychać się do syta 3 razy dziennie. Ja jem śniadanie, drugie śniadanie, wczesny obiad, podwieczorek i kolację.
Ja też staram się jeść 3 razy dziennie. Z tym, że na śniadanie jem więcej, rano zawsze budzę się strasznie głodna:) Tak ogólnie to 3 większe posiłki i jakieś 2 mniejsze pomiędzy. Czy myślicie, że jedzenie kolacji około 20-21 godz. to za późno?
Wysłany: 2010-05-04, 00:57
nelly0604 napisał/a:
Ja też staram się jeść 3 razy dziennie. Z tym, że na śniadanie jem więcej, rano zawsze budzę się strasznie głodna:) Tak ogólnie to 3 większe posiłki i jakieś 2 mniejsze pomiędzy. Czy myślicie, że jedzenie kolacji około 20-21 godz. to za późno?
Żadna godzina na kolację nie jest zła.
Ważne co w skład tej kolacji będzie wchodziło.
Jest kilka czynników, które mogą świadczyć o tym, o której jeść ostatni posiłek aby nie kłaść się głodnym jak wilk spać i później wstawać w nocy.
Ważne jest przede wszystkim aby ta nasza kolacja (bez względu na godzinę) była lekkostrawna i bardzo szybko przyswajalna przez organizm. Czyli mądra kolacja. Jak wiadomo, jeśli najemy się na noc zbyt dużej ilości tłuszczów czy węglowodanów, rano wstaniemy trochę ciężsi i więksi .
Nasz organizm w nocy ma spać (odpoczywać), a nie pracować (jeść). Nasz organizm i tak odżywia się przez 24godz/dobę. Jeśli na kolacje zjemy coś lekkostrawnego, coś co się szybko strawi, coś odżywczego to noc rzeczywiście będzie odpoczynkiem dla naszego organizmu. Natomiast jeśli wrzucimy coś co będzie się trawić przez godziny w żołądku czy jelicie to tak naprawdę nie odpoczniemy po nocy. Nawet jeśli wstaniemy wyspani.
Aż kiedyś pojawi się "zmęczenie materiału" jak między innymi rozregulowanie metabolizmu.
Zapraszam do siebie.
www.wlc24.com.pl
Bez obaw, nie jestem handlarzem
Wysłany: 2010-05-11, 12:36 Re: Ile najlepiej posiłków dzienne?
Renatka napisał/a:
Sluchajcie dziewczyny, zastanawiam się ile najlepiej jest posiłków dziennie, żeby było zdrowo i dietetecznie?
Nie mogłem się oprzeć, żeby czegoś nie dodać.
Ważne jest aby nasz organizm nie głodował.
Jedni mają spowolniony metabolizm i pewnie wystarczy im 3-5 posiłków. Inni mając przyspieszony metabolizm mogą chodzić głodni, mimo, że jedzą i 7 posiłków dziennie.
Głód jest naszym wrogiem. Jeśli my odczuwamy głód, to nasz organizm i tak się odżywia.
Na zasadzie kanibalizmu.
A jeśli przy tym mamy problemy z opróżnianiem i złogi odkładają się nam w jelitach to zgadnijcie czym odżywia się nasz organizm - FUJ
Ja się staram jeść jak tylko poczuję głód, małe porcje jedzenia. Tak radzą dietetycy. Lepsze to niż głodzenie się do obiadu a potem pochłanianie wielkich ilości. Jem często i dzięki temu mój organizm nie odkłada zapasów.
Najważniejsze są krótkie przerwy - 2,5-3 godziny najwięcej i potem zjeść chociaż jabłko - żeby "przekonać" nasz organizm, że nie ma potrzeby odkładania zapasów gdyż stale dostarczamy nowych porcji.
cześć wam ostatnio jestem często tu na forum jestem po diecie kopenchadzkiej i wiecie co zdążyłam juz utyć dziś się zważyłam i cholera przytyłam już po 4 dniach tak dosłownie to ważyłam 58.900 po dk a teraz 61 ja dziękuję za coś takiego jem 3 posiłki dziennie i małe ale jem wszystko doradzcie co mam zrobić już jestem załamana nie chce być znów gruba i patrzeć ze znów na wadze jest 64
roza953 nie liczy sie ilosc posilkow ani ich wielkosc ale JAKOSC tego co jesz... i zawartosc odzywcza... jezeli jesz ziemniaki z sosem i miesem to dla organizmu to zabojstwo.. jezeli kontynujesz jedzenie duzej ilosci warzyw, nabialu, to z pewnoscia bedzie lepiej... poczytaj o innych dietach, nie po to by koniecznie na nia przechodzic, ale po to by wiedziec wiecej o zywieniu generalnie! powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum